?

Log in

On 11th March I got a text from my sister telling me about the big earthquake in Japan . Being the selfish brat that I am , I couldnt help thinking not only about how devastated the Japanese must be at that time, but also whether I was gonna make it to Japan due to the earthquake . And then , 思ったとうり (as expected). our flight got cancelled until further notice wuuuuuu ~ . Perghhh, time tu sume orang gelabah kot . Yang nak fly masing2 risau kalau tak dapat pegi, walaupun dah tau Jepun tu tengah kelam kelibut dengan nuclear segala bagai, yang senior pulak pelik kenapala budak2 ni nak jugak datang jepun . haha,, entahla, time tu rase kalau tak dapat pegi Jepun rase macam 2 tahun belajar bagai nak rak tu 'gone with the nuclear wind' gitu ~ tapi, yakin serta tawakkal kepada perancangan Illahi, Alhamdulillah dapat gak terbang ke negara matahari terbit tuh .       Akhirnya, kapal yang sepatutnya diterbangkan pada 22 Mac, ditunda kepada 9 April . Dah le tu, dapat call dari JPA 8 April  . Haram gelabah gila . Pagi 9 April tu sempat la lagi shopping last minute. Yang sangat3 terharunye bila kawan2 lame (meh sini aku senaraikan : Robiatul Adawiyah, Aziemah, Izzati Syimma, Amalina, Nur Natrah, Azwan KJ, Capek, Bahau) macam buat drama siap berkejar-kejaran lagi sebab dorang sampai time aku dah check in Haha, sweet ah bila ingat balik . Terharu gila,, terima kasih ye korang ! <3 Kalau family pulak, kitorang dah biasa dengan goodbyes, so memang time babai2 tu, takde sape nangis kot haha


    


Subhanallah, ちょうど(just nice) masa sampai tu tengah kemuncak spring ; bunga sakura memang ~ memang ~ Subhanallah memang cantiklah . Ade yang baru tengah kembang, ade yang dah gugur . Nanti kalau tengok tetiba kat kepala budak laki ade kelopak2 sakura (sweet kannn haha). Sejuknye pon memang menusuk tulang, mengilukan gigi2 walaupun bukan winter . Spring dah nak abes, tapi nasib sempat amek gambar :


 


Oh, nama universitinya, 'University of Tsukuba' (tak tipu, dah 2 kali tersermpak ngan Haruma Miura kat sini >0< ) . Aku amek kos International Studies . Basically belajar sejarah, politik, ekonomi, saikology pon ade gak ;)


    

Masa awal2 masuk tak tipu ah, 20% je kot faham apa yang lecturer dok bebel kat depan . Tak perlu kot nak bagi alasan bahasa jepun susah sebab dah belajar 2 tahun kan , Tapi memang dengan tahap kelajuan shinkansen (bullet train) lecturer dok bebel, memang la satu haram pon tak paham . Hadoi . haha dugaan2 . Nasib baik kos International studies ni budak jepunnye peramah overload. Aku cakap jepun, dorang balas balik cakap omputih.Dorang ni pon senang nak dibuat kawan ( bukan kawen ahaks ), senang nak tanya soalan . Tapi yang tak puas hati, masa sebelum dtg jepun senpai cakap buat2 baik ngan dorang, senang nak mintak nota tapi apekehalnye ntah kes aku lain pulak jadiknya . Dorang yang mintak nota aku sbb dorang pi bantai tidur sepanjang lecture . Dah tu, bila dah tengok nota aku, cakap 'arigato; pastu pegi mintak nota meber jepun yang lain sbb nota aku ntah pape hahah siotttt ~ ;p xpe2 lain kali aku balas . ngeh ;p      Tak tipu, yang paling susah kat sini, cari makanan halal . Masak sendiri lain cerita, ni kalau nak makan sedap2 pening gak ah . Ade je kedai makanan India, tapi jauh sikit. Ada kedai sushi yang memang va-va-voom tapi jauh gila (naik basikal). Haha last2 masak je la ape2 pon yang termampu . Bukan kes malas nak masak, tapi sebab dapur tu kongsi, jadik malas nak bersih2kan dapur tu la,, ade satu hari tu rebus air sebelah orang tengah tumis daging ba~~ uhuuuuu . dugaan2 . ;)    Cakap pasal ba~~ , dah termakan dah ;( sumpah kimochi warui ( geli ) gila . Memang jadi pengajaran, pedoman, tauladan, moral of the story ah . Tula amal, dah tau jepun ni suka sangat makan ba~~, tengok2 dulu la ye sebelum makan uhuk2 . Ni hasil masak2 ikut suka hati ;) ; Roti pon susah nak cari yang halal, jadi buat sendiri je ;p

    

Yang agak menyedihkan bila tak sama cuti ngan member2 universiti lain . Akibatnya, tak dapat la join dorang jalan2 siap dah sampai kansai semua, siap masuk salam perantauan berita harian lagi cis ! haha . Yang aku, baru dapat pegi tempat2 keliling tsukuba je ( Saitama, Tokyo, Chiba ) . Haha xpe2, ade lagi 3 tahun sempat kot nak pusing satu jepun ;) tapi yang bestnya, dapat cuti summer awal, dapat mengelak daripada panas terik heeee Alhamdulillah =)     Oklah, dah panjang berjela sgt nih Banyak lagi nak kongsi tapi kang si pembaca tertidur lebih2 kang makruh pulak puasa tu ;) Thanks for reading~ Doakan semoga kita semua sentiasa di bawah payung rahmat Illahi . Amin ~ =)    

Profile

amal_damaged891
amal_damaged891

Latest Month

August 2011
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Syndicate

RSS Atom
Powered by LiveJournal.com
Designed by chasethestars